С всеки мой клиент си говорим за изграждането на здравословни навици, ето няколко от най-важните съвети, които давам на хората, които търсят промяната през себе си, за да съхранят най-голямото богатство – здравето.

Подбрах и тези здравословни съвети, които ставайки навици са голяма помощ на организма да се справи с предизвикателствата на живота.

  1. Хранете се балансирано – старайте се всяко хранене да съдържа протеини, въглехидрати и полезни мазнини или така нареченото зоново хранене. Много от хората прекаляват с приема на въглехидратите, което води до затлъстяване. Протеин колкото дланта, въглехидрат колкото юмрука свит, мазнина колкото палеца. Това балансирано хранене ще държи в норми кръвната захар и хормоните. Разбира се ако го направите в 4-5 хранения на ден ще бъде най-ефективно.
    2. Дъвчете добре храната си – от цялата храносмилателна система, само в устата имаме зъби. Колкото по-дълго дъвчем, толкова повече улесняваме храносмилателните процеси надолу.

От по-продължителното дъвчене в слюнката се отделят ензими, които също спомагат храносмилането. Добре сдъвканата храна повишава глюкозата в кръвта, това от своя страна потиска апетита и предпазва от преяждане. Хранете се без електронни устройства, не на бюрото, не докато вършите нещо друго. Много често объркваме мозъка с други дейности, докато се храним и така симбиозата между мозъка и храносмилателната система се нарушава. Това довеждат до храносмилателни проблеми.
3. Пийте вода – няма да ви говоря от колко процента вода е съставено човешкото тяло и колко точно трябва да изпивате. Само запомнете, че естественото почистване на организма е чрез телесните течности – урина, пот и сълзи. За да не се забавя храносмилането е добре да не пиете вода по време и веднага след хранене. Добрата вода е чистата вода тази, която няма хлор и различни примеси. Пийте различни води – минерална, изворна, чешмяна.

4. Яжте риба и морски дарове – Знаете ли, че птиците, свинете и говедата имат по-висока телесна температура от човешката? Поради тази причина попадайки в човешкото тяло тяхната мазнина се охлажда и втвърдява, натрупва се по кръвоносните съдове и причинява сърдечно-съдови проблеми. Докато рибите и морските животни са с по-ниска телесна температура от нас. В човешките тела тяхната мазнина се втечнява и по този начин почиства кръвоносните съдове.

5. Движете се – китайците казват: „Човек остарява от краката“ – когато спрем да ходим се нарушава кръвообращението и потока на лимфната система, те двете пренасят полезните вещества до всички органи и отвеждат токсините от организма.

 „Да поддържаме тялото в добро здраве е задължение….в противен случай няма да можем да поддържаме ума силен и чист“ – Буда

 

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате първи още полезни статии, съвети за здравословно хранене, както и вкусни рецепти за цялото ви семейство!

Разгледайте нашия календар със събития, за да разберете какво предстои в Асоциацията през следващите месеци!

 

Автор: Елена Морунова
0879 85 99 55
elena@neweraforhealth.com
https://neweraforhealth.com/