Казвам се Дарина Миленова и съм създател и основател на асоциация „Баланс в храната и душата“!
Идеята за асоциацията се роди само преди няколко месеца и ще опитам на кратко да ви разкажа от къде започна всичко.
На по – долната снимка, на вашите екрани съм аз. Снимката е направена м. 12.2021 г.
На по – горната снимка съм отново аз. Снимката е от м. 08.2022 г.
На първата снимка тежа 70 кг, на втората съм 53 кг.
Изпитвам голям срам от това как изглеждах преди точно 1 година и много се чудех дали да кача тази снимка.
Но гордостта ми от постигнатите резултати е по – голяма от срама и за това реших да ви споделя всичко, без притеснения, без да спестявам нищо.
Всъщност историята няма да е много кратка, така че вие преценете дали ще дочетете до край 😊!
През целия си живот аз никога не съм била с наднормено тегло, но пък от както се помня, още от 15 – годишна все съм на някаква диета или режим. Няма период от живота ми, в който аз да не отслабвам. 25 години съм в тази омагьосана въртележка на сваляне и качване на килограми.
Подлагам се на някаква диета, ограничаваща ме да ям всичко, което обичам. В повечето случаи с месеци се хранех само със салати и пилешко сухо филе, евентуално варен ориз. Супер еднообразна и скучна храна. Аз съм човек със силна воля и се гордеех с това, как издържам няколко месеца да не ям сладко, да не ям пица, паста, банани и други плодове дори. С години не хапвах никакъв плод вярвайки, че те са много захарни и калорични 🥹🥹🥹.
Разбира се за тези няколко месеца, докато спазвах поредната диета и се скъсвах от тренировки, аз смъквах излишните килограми и бях щастлива от постигнатите резултати. Но до кога мислите бях доволна и щастлива?!
Ще ви кажа: само за няколко месеца след спирането на диетата аз си връщах свалените килограми, че и отгоре. Познатият на всички йо – йо ефект!
И айде пак на въртележката, в търсене на идеалната диета или ограничаващ и скучен режим. То не беше 90 – дневната диета, дюкан, зоната, диетата със зелевата супа 🤮– никога не си причинявайте това, куп режими от фитнес инструктори, и какво ли още не. Не ви давам идеи за диети, целта на поста ми е друга – да ви предпазя от моите грешки, да скачате от диета на диета, в търсене на идеалната такава. Повярвайте ми не това е начинът да изглеждате добре. С този начин на живот единственото нещо, което ще постигнете е да си влошите физическото и ментално здраве!
Последният ми опит с диетите беше през м. 02.2021 г. Реших да опитам с новата, модерната кето диета. За 2-3 месеца свалих 8-9 кг, отново бях много щастлива.
Щастието ми продължи до декември месец 2021 г, когато се качих на кантара и видях, че съм станала 70 кг 🫣😭😱!
За 6 месеца бях качила 13 кг без изобщо да се усетя!
Разбира се реших, че имам някакъв хормонален проблем, трябваше някак да оправдая пред себе си и близките си тези качени килограми.
И имах, то няма как да качиш толкова много кг и да не се отрази на хормоните ти!
Много се изплаших, че никога повече няма да мога да отслабна. Депресирах се, спрях да излизам, да общувам с хора, това не бях аз. Изглеждах ужасно в каквото и да се облека, да не говорим как изглеждах гола, не се поглеждах в огледало просто.
Някак събрах сили и се обърнах с молба към себе си: „Дари, моля те, стегни се, моля те отслабни за последен път, но моля те този път го направи по правилния начин!“
За мое най – голямо щастие се послушах и успях, направих го, отслабнах 17 кг за 6 месеца, и този път го направих по правилния начин, без глад, без лишения, без тормоз над тялото и психиката ми!
Беше ми омръзнало години наред от ограничаващи диети и режими, за това започнах сама да изготвям своя хранителен план. Най – важното, което направих е този път да не премахвам любимите храни от менюто си, което се оказа ключово към устойчивия и дългосрочен резултат. Научих се да си приготвям вкусна и питателна храна. Обичам да ям сладко, добре, научих се да си приготвям и вкусни, нискокалорични десерти, и няма и ден, в който аз да не си хапвам нещо сладичко 🥰, и животът някак си стана по – красив!
Започнах и да спортувам, успокоих се, и резултатите не закъсняха. Отново съм си аз, отново съм щастлива, и този път щастието ми не трае само няколко месеца, този път е завинаги!
Само човек, който е преминал или преминава през всичко това ще разбере моя разказ!
Моята променена визия започна да прави впечатление на всеки, който ме види. Хората започнаха да проявяват интерес как съм успяла да отслабна толкова много. Основният въпрос към мен беше: С коя диета отслабна 😀?
Тогава реших да започна да споделям своя 25 – годишен опит с диетите, за всички грешки, от които искам да предпазя други хора, да не ги допускат като мен. И най – вече искам да споделям как успях да сляза от омагьосаната въртележка на вечното сваляне и качване на килограми, на вечното търсене на идеалната диета или режим.
Забелязах, че доста хора проявяват интерес и, че и те искат да бъдат спасени от този порочен кръг. Питат ме за съвети, за помощ как да се справят със своята борба с излишните килограми и последващия йо – йо ефект.
Тогава в мен се зароди желанието да помогна на колкото се може повече хора с тази борба. Да обединя на едно място различни специалисти като диетолози, фитнес инструктори, психолози по хранителни разстройства, хора, които да споделят своя опит и как се справили със своите страхове и неволи.
Тогава реших да създам Асоциация „Баланс в храната и душата“, в която да създадем една подкрепяща среда, където всеки спокойно да сподели своите страхове, своите трудности и провали. Знам колко е тежко да се чувстваш сам в тази борба, за това искам асоциацията да е място, където всеки да усеща подкрепа и помощ, докато върви по пътя към своето щастие!
Целта на всички, които ще се включат в асоциацията и нашата инициатива е повече хора да разберат, че храната е техен приятел, а не враг!
Повече хора да разберат, че да изглеждат добре, че да са слаби, не е нужно да гладуват! Не е нужно да подлагат тялото и психиката си на тормоз, че не е нужно да се хранят със скучна и еднообразна храна.
Да разберат, че ключът към мечтаното тяло е да отслабват с любов, а не с борба!
И това е възможно само, ако човек успее да изгради правилни навици на хранене, навици за цял живот, не само за 2 – 3 месеца докато свали излишните килограми!
В „Баланс в храната и душата“ ще им помогнем да постигнат това!
Ще помогнем на всеки, който иска да изгради пълноценна връзка между себе си и храната!
Направих тази страница, за да мога в нея редовно да споделям повече информация за нашите дейности и активности.
Скоро ще представя и останалите членове в управителния съвет на асоциацията, на които съм много благодарна, че приеха моята идея присърце и че са до мен!❤️❤️❤️
В асоциацията ежемесечно ще се провеждат лекции на различни теми, свързани със здравословно, балансирано хранене, спорт, и още много, за които ще ви уведомяваме регулярно!
Благодаря на тези, които прочетохте поста до край 🥰!
Чувствайте се свободни да споделите за нашата асоциация с всеки, на който вярвате, че ще му бъде интересна и полезна нашата дейност!
Благодаря!